Minidokumentär: Den 91-åriga radioamatören


Stridspilot under Andra världskriget, radioamatör som haft kontakt med MIR och nu även pigg 91-åring. Någon borde spela in det här.

Passion är någonting som fascinerar mig. Du kan möta en person som verkar lite tystlåten eller som du bara inte får grepp om, men om du tar reda på vad personens passion är så lyser hen upp som en spernova. Det kan vara en passion för naturen, modelltåg, musik, film, porslinsfigurer, garn, jord, det spelar ingen roll. En person som får prata om det hen älskar kommer förmodligen att lyckas med att slita med dig in i berättelser som kan berika dig under en timme eller resten av livet.

Bengt Olsson är en passionerad människa. Han är även min frus farfar.
Bengt fyller 91 nu i oktober 2012 och under helgen besökte vi honom för att fira.

Redan i tonåren kände jag att jag pratade alldeles för lite med de äldsta personerna i min släkt. Eller rättare sagt, jag lyssnade för lite. De är uppväxta under en helt annan tid och har erfarenheter och upplevelser som jag aldrig kommer kunna dela. Deras berättelser ger inte bara en tillbakablick i hur det var på deras tid, både det bra och det dåliga, utan ger också en bild av varför vissa saker är som de är idag. Det i sin tur kan ge idéer om hur vi gör det bättre framöver.

Jag har pratat en del med mina egna far- och morföräldrar. Nu är det inte alla äldre som är intresserade att prata heller, men det finns verkligen guldkorn. Som Bengt. Och den här gången filmade jag.

Det är nog både sorgligt och fantastiskt att bli så gammal som 91. Som Bengt säger i filmen så är alla hans gamla amatörradiovänner borta och tidigare i år gick hans fru Marianne bort. Men det finns ju även glädjen i att få fortsätta se sina barn och barnbarn växa och utvecklas. Och när man är så teknikintresserad som Bengt så är detta säkerligen en intressant tid att få uppleva också. Trots att man kanske inte hänger med i precis allt.

Titta på minidokumentären och låt en person från en helt annan tid berätta om lite kort om sin resa genom ett liv av passion. Om du så bara stannar upp för en sekund, andas in och fascineras av livets gång så har Bengt lyckas smitta av sin passion lite grann. Och jag tror det gör världen till en varmare plats.

Glöm inte att Bengt har en humoristisk sida också. Jag har lagt upp ett antal filmer med honom under namnet ”Dancing Bengt”. Det började med ett infall från honom vid 86-års ålder och fortsätter med dans på mitt bröllop och morgongympa, Gangnam Style.

Grattis på födelsedagen, Bengt Olsson, SM3AKX!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *