Jag är synestetiker. (Lugn, det smittar inte)

Att säga att jag ”lider” av synesetsi vore att överdriva något brutalt. Jag är tvärtom tacksam och glad att jag har en sån stark synestesi. Jag har alltid haft den, men egentligen aldrig reflekterat över den, för jag trodde alla hade så här. Innan jag visste att det var stark synestesi jag bar på så beskrev jag vad jag såg för min fru, varpå hon gissade att det var musikalisk intelligens.
Det var först när jag för något år sedan beskrev vad det var jag upplevde i min radioshow, RadioGamer, som jag fick upp ögonen för detta intressanta fenomen, och det var tack vare en lyssnare som jag tyvärr glömt namnet på.

Kortfattat kan man säga att synestesi är när två sinnen i en människa kopplas ihop och skapar intryck tillsammans. Detta görs omedvetet och de flesta människor upplever det här på något sätt. Den vanligaste formen av synestesi är tydligen att se månaderna på året i olika färger när man tänker på dem. Läs gärna mer ingående om synestesi på Wikipedia.
Men det är när synestestin blir starkare än normalt som det börjar bli häftigt på riktigt! Det finns till exempel personer vars synsinne och luktsinne kopplats ihop och resulterat i att färger alltid luktar. Blått luktar på ett sätt, grediskärt (?) på ett annat. Det finns säkert en och annan konstnär som skapar efter vad synestesin slänger på hen, men min synestesi handlar om mina öron och mina ögon.

Du har säkert stirrat rakt in i någon av Windows skärmsläckare någon gång. Det finns ett par där färger flyger omkring och skapar abstrakta former, ungefär som bilden ovan. Det här är kanske det närmsta jag kan komma med att beskriva vad jag ser genom att visa en bild. När jag hör ett ljud så visar mitt inre öga en eller flera färger och abstrakta former för mig. Det är inte som att allt flyger framför ögonen på mig mitt i verkligheten, utan mer som när du tänker tillbaka på ett minne, en bild inne i huvudet. Ljudet av denim mot denim ser till exempel ut som ett ljust, ljust blått knivhugg från höger diagonalt ner till vänster. Ljudet av en blinkerslampa på instrumentpanelen i en bil ser ut som en liten boll som snabbt flyger in från höger, vänder i en båge och försvinner. Ett annat ljud kan vara sågtandat och utdraget, ett tredje kan vara som en lila såpbubbla och medellångt.

Synestesin stör mig inte, men jag har kommit fram till att den påverkat mig genom hela mitt liv, framför allt när det gäller musiksmak. Eftersom vissa färg- och formkombinationer är lite extra häftiga vill jag ju fånga dem och titta på dem även fast det bara är korta ljud! Och det är därför jag älskar bombastisk filmmusik och progressiv, elektronisk musik. Filmmusiken kan ge mig långa och svepande mönster som håller i sig länge framför mittt inre öga. Den elektroniska musiken ger mig extremt abstrakta former, eftersom den byggs upp av synthar som ofta skapar ljud som inte finns någon annanstans. Just den elektroniska musiken har också många korta, snabba, ljud som jag inte kan sätta fingret på, men då kan jag fånga dem genom musikens upprepning istället.

Jag har aldrig träffat någon annan med synestesi (i alla fall ingen som tillkännagivit att jag luktade som färgen gult eller liknande) men det finns en sida om det är så att du känner igen dig i det jag skrivit. Kika in på Synestesi.se.

Avslutningsvis ska du få ett par exempel på låtar som får min synestesi att blomma ut totalt.

Deadmau5 – The Veldt

Danger – 19h11

Hans Zimmer – A Watchful Guardian från The Dark Knight.

LOUIS VUITTON 【ルイヴィトン】モノグラム モンスリGM リュックサック デイパック M51135 バッグ ブラウン LV 【中古】レディース メンズ ユニセックス
ツェッペリンツェッペリン フラットライン (FlatLine) 73621
置物・掛け時計 ボンボン振り子だるま時計(アラビア文字) QL687
タモ無垢材ダイニング【Suven】スーヴェン/3点セットB(テーブルW115+チェア×2)
ヴェロキラプトルの化石・ブロンズ 等身大フィギュア(恐竜等身大フィギュア)
【マンシングウェア】【Munsingwear】数量限定Onethingボストンバッグ(17SS)[GAMJ400]
★ポイント最大7倍★【全国配送可】-リハビリ・トレーニングマット[AIREX Max] AMF330B 青 型番AMF-330B 青 asn8-5484-02 -【医療・看護用機器】
巴化成工業 ロッキーラダー1/A-6 (2m×3) 木登り用1本はしご【YDKG-tk】
【価格交渉可】 【レビュー特典付】 仏壇 モダン仏壇 家具調仏壇 IEBT-7302 18号 タモ ダーク色 ミドル色 ダウンライト付 リビング仏壇 【RCP】
間仕切 アコーデオンカーテン ドア スーパー防汚(ウイルNo.7101/カソードNo.7102)

6 reaktion på “Jag är synestetiker. (Lugn, det smittar inte)

 1. Manola-med Asperger och ADHD

  Tänkte först när jag läste detta, men det låter ju jättejobbigt
  Men så tänkte jag om, och tänkte att det nog är mer som mig med mina handikapp, AS och ADHD+dålig syn. T.ex folk som provar mina glasögon tycker att det verkar jättejobbigt att se så dåligt. Men jag kan bara svara att det inte är det, för jag har aldrig kunnat vakna på morgonen och se färger och konturer klart. Så varför skulle jag vara ledsen för att jag inte kunde det.
  Ta hand om dig

  Svara
 2. FalafelElof

  Det med att du luktar som färgen gult måste ju ha någonting med curry att göra, har jag fel? 😉

  Svara
 3. kebbe

  Jag känner igen mig lite i det du skriver, det är dock ingenting jag har tänkt på tidigare så det kan mycket väl handla om ett fall av att ”man hittar vad man letar efter”. Hur som så kan jag rekommendera den gamla (nåja) pärlan Audiosurf om du mot förmodan inte har testat det. Ett spel där man samlar färgade block längst en kurva formad av din egen musik som du laddar upp och spelar. I bakgrunden visualiseras samtidigt ljudet och effekterna genom färger och mönster.

  Har svårt att tänka mig att en ljud-tillika spelnörd skulle missa ett sådant spel, men det är ändå värt att tipsa om. 😉

  Svara
 4. Emma

  Hej.
  Kul att det finns fler.
  Jag undrar så här när år , 2013, har börjat…. Hur ser det ut för dig?
  För mig börjar det med en nästan neongrön, skummgodis, sen går det över i en rostbrun taggig, lite elak figur.
  ….min omgivning ”förstår mig inte” 😉

  Svara
  1. 1man20voices Inläggsförfattare

   Hej Emma!

   Ja, det finns en del 🙂

   Min synestesi är som sagt kopplad till ljud, så den gör inte mycket med året 2013. Däremot ser jag året som en bergodalbana av dagar som börjar i januari och sen blir det en rolig åktur utför resten av månaderna. Typ.

   Må gott!

   //Christian

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *